Adım Adım Efatura ve Edefter Başvurusu
Adım Adım Efatura ve Edefter Başvurusu
E-Fatura ve E-Defter başvurusu için öncelikle tüzel kişilerin Mali mühür, gerçek kişilerin ise nitelikli elektronik sertifikaya ihtiyaçları vardır.
Eğer mali mühürünüz yoksa https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go bu adresten başvurunuz. İki türlü yöntemi bulunmaktadır. HSM cihazını kullanmak için sertifika yerinde gözetim ve denetim ile cihaza yüklenir. İkinci tercih ise akıllı karta sertifika üretimidir.
HSM cihazı birden farklı bilgisayarlarda kullanılabilir. Birden fazla kişi tarafından kullanılabilir. Birkaç şube de ft. kesiliyorsa kullanılabilir. Dakikada ise 120 tane ft. oluşturarak imzalayabilir. HSM cihazı donanımsal güvenlik modülüdür. Akıllı
Akıllı sertifikaya üretim ise, tek kişi tek bilgisayarda kullanılabilir. Fakat alımı kolay olan bu sertifikadır. Bir çok firma da bunu kullanmaktadır.
Sertifika akıllı zarf ile kimlik ibraz edilmek suretiyle teslim edilir. Kamu mali mühür sertifikasına başvuru esnasında bilgiler mersis sisteminden çekilmektedir. Unvan, adres gibi önemli kıstaslarda farklılık var ise, gerekli evrakları mail ile göndererek ticaret odaları tarafından gerekli güncellemeler çok kısa sürede yapılır. Daha sonra ise başvuru kolaylıkla yapılabilir. Başvuru bitiminde size verilen barkod numarası ile Vakıfbank aracılığı ile 3 yıllık kullanım ücreti ödenir. Bu esnada önemli olan barkod numarasını dekontun açıklamasına doğru olarak yazılmasıdır.
Mali mühürünüz elinize geldiğinde ise, Akiş akıllı kart ise usb okuyucudur. Bilgisayara takarak tanıtmanız gerekmektedir. Sürücülerin bulunduğu site adresi aşağıdaki gibidir. http://www.kamusm.gov.tr/islemler/surucu_yukleme_servisi/ bu adresten marka model seçerek sürücüyü yükleyip kurmanız gerekir.
Daha sonra ise Elektronik fatura başvurusunda bulunmanız gerekir. https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ Bu adresten Efatura canlı ortam başvurusu formunu doldurmanız gerekir. Burada önemli olan ne kullanacağınızdır.
1.Seçenek Gib portal kullanmak, ( Az fatura kesiyorsanız, alışınız da az ise bu seçenek uygundur )
2.Seçenek özel entegratör, GIB tarafından izin verilen firmalar tarafından sağlanan bir hizmettir. Muhasebe programınızın uygun olduğu firma ile anlaşırsınız ve özel entegratör firmanın vasıtasıyla faturalarınızı GIB’e gönderirsiniz. Yaygınlıkla bu sistem kullanılır. Özel entegratörler e fatura modülünü size satarlar veya size kontör satışı yaparlar. Belli bir ücret karşılığı onların sistemini kullanırsınız.
3. Seçenekte ise kendinizin entegratör olmasıdır. Bunun için gerekli bilgi işlem ve donanımınızın olması gerekmektedir.
Kendinize göre tercihinizi yaptıktan sonra https://portal.efatura.gov.tr/efaturabasvuru/ bu adresten size uygun seçenekleri seçip mali mühür ile sertifika üreterek başvurunuzu yapınız.
Eğer seçeneğiniz portal ise burada dikkat edilmesi gereken e fatura kullanımına ne zaman başlayacağınızdır. İki seçenek vardır. Birisi 01/01/2018 de başlamak birisi şimdi başlamaktır. Ekte görülen resmi inceleyiniz.
Özel entegratör seçeneği seçildiyse ardından https://test.efatura.gov.tr/entegrasyonbasvuru/ bu adresten başvuruya devam edilir. Böylelikle sistem test edilir.
E defter başvurusu https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/ bu adresten yapılır. Kullanacağınız java programı 32 bit olması gerekir. Fakat bilgisayarınızda birden fazla java programının bulunmasında bir sakınca yoktur.
Unutmayın edefter başvurusu içinde elinizde kamu sm sertifikası olması gerekmektedir. Yani mali mühürünüz olmalıdır.